Nasza historia…
Naszą działalność rozpoczęliśmy około 20 lat temu. Zajmujemy się produkcją serów z mleka koziego, krowiego i owczego. Zaczęło się trochę przez przypadek, ale to długa historia.
Mieliśmy dość miejskiego życia i przenieśliśmy się na wieś. Zmieniliśmy nie tylko miejsce zamieszkania, ale także całe swoje życie.
Gospodarstwo Ekologiczne „Kozia Łąka”, gdzie oryginalnie produkowane były sery, położone jest w pobliżu Jeleniej Góry, wśród pól i lasów, z przepięknym widokiem na Karkonosze i Śnieżkę. Nie stosuje się żadnych nawozów sztucznych ani pestycydów. To nasze hobby, pasja i… ciężka praca.
W 2010 r. Ser Kozi Łomnicki został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa, a podczas szczytu Partnerstwa Wschodniego, który odbył się w Warszawie w ramach pierwszej prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej, Sery Łomnickie były podawane na stołach unijnych notabli i promowały polską kuchnię.
W tym, 2013 r., zdobyliśmy aż dwa wyróżnienia: na Festiwalu Serów w Lidzbarku Warmińskim – za Rittę wędzoną oraz na Festiwalu Smaku w Grucznie – tytuł Smak Roku dla naszego Sir Grilla.
Zapraszamy do nas i do próbowania naszych serów!