‘Łomnicka Hala Mleczna’ – projekt współfinansowany z EFROW
W ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 realizujemy projekt pt.:
Łomnicka Hala Mleczna
Zakres projektu:
Rozszerzenie dotychczas prowadzonej działalności o halę warzelniczo-produkcyjną ze sklepem, w którym będą degustowane i sprzedawane łomnickie sery kozie i krowie, wraz z widokiem na dokonywane procesy produkcyjne oraz dojrzewalnie, a także obecność starych eksponatów serowarskich „okraszonych” edukacją związaną z produkcją serów – stanowić będzie wyjątkową atrakcję na terenie LGD i nie tylko. Przedsięwzięcie jest wyjątkowo innowacyjne, gdyż część produkcyjna oraz dojrzewalnia będą oddzielone od części sklepowej przezroczysta szybą – takie rozwiązanie nigdzie indziej w Polsce nie występuje, co pozwoli rozsławić region, z którego się wywodzimy, a przede wszystkim przyczyni się do uczynienia procesu warzelnictwa bardziej przejrzystym, namacalnym, działającym na zmysły wzroku. Docelowo w obiekcie powstanie restauracja, gdzie będą serwowane przysmaki z lokalnych produktów, np. sernik z koziego mleka, zupa na koziej serwatce, pierogi z kozim serem. Ponadto będzie to eko-innowacja (użycie pompy ciepła do podgrzewania płaszcza wodnego w kotle serowarskim oraz zachowania odpowiedniej temperatury w dojrzewalni serów). Bardzo ważnym elementem nowatorstwa inwestycji będzie fakt promowania marki lokalnej, współpraca z innymi podmiotami w ramach tej marki oraz wzajemne polecanie się. Nietypowy sposób podchodzenia do lokalnych zasobów i tradycji przyczynią się do pozytywnych długofalowych zmian i wprowadzą nową jakość w turystyce kulturowej na obszarze LGD.
Beneficjent:
Golddom Sery Łomnickie Daniel Sokołowski, ul. Karkonoska 113b, Łomnica, 58-508 Jelenia Góra