Ser długodojrzewający | Sery Łomnickie

Ser Łomnicki długodojrzewający

Tradycja wytwarzania Sera Łomnickiego na Dolnym Śląsku sięga lat czterdziestych ubiegłego wieku, kiedy to jego receptura dotarła tu wraz z przesiedleńcami z terenów międzywojennej Kozłowszczyzny (dawne województwo wileńskie).

Produkujemy go zawsze z surowego mleka koziego, często z dodatkiem naturalnych ziół i przypraw. Oczywiście warto także zwrócić uwagę na specjalne odmiany Łomnickiego takie jak na przykład: Śmielec (oblewany czarną parafiną), Sir Goździk, Niedźwiednik, czy Sir Ginger.

Sery Łomnickie są dość delikatne w smaku (choć mogą się między sobą znacząco różnić, w zależności od dodatków). Wraz z wiekiem stają się coraz bardziej wyraziste, tracąc początkową (charakterystyczną dla swych młodszych, kilkutygodniowych wcieleń) kwaskowatość i słoność.

W 2009 roku ser łomnicki z kozieradką zdobył I miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Ser w 2010 r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

* Warunki zakupu: zamówienia serów na wagę realizujemy dla gramatur będących wielokrotnością 20 dag (lub inną, podaną dla danego produktu) i jest to minimalna ilość sera, którą można zamówić. Sery są pakowane próżniowo – zazwyczaj jako jeden kawałek o wadze zbliżonej do wybranej w zamówieniu. W przypadku, gdy dany produkt ma zostać przygotowany w specjalny sposób (np. zapakowany oddzielnie lub przesłany w postaci całego krążka), prosimy o zaznaczenie tego w formularzu zamówienia.
Inne produkty z tej kategorii: