Ser Łomnicki długodojrzewający
Tradycja wytwarzania Sera Łomnickiego na Dolnym Śląsku sięga lat czterdziestych ubiegłego wieku, kiedy to jego receptura dotarła tu wraz z przesiedleńcami z terenów międzywojennej Kozłowszczyzny (dawne województwo wileńskie).
Produkujemy go zawsze z surowego mleka koziego, często z dodatkiem naturalnych ziół i przypraw. Oczywiście warto także zwrócić uwagę na specjalne odmiany Łomnickiego takie jak na przykład: Śmielec (oblewany czarną parafiną), Sir Goździk, Niedźwiednik, czy Sir Ginger.
Sery Łomnickie są dość delikatne w smaku (choć mogą się między sobą znacząco różnić, w zależności od dodatków). Wraz z wiekiem stają się coraz bardziej wyraziste, tracąc początkową (charakterystyczną dla swych młodszych, kilkutygodniowych wcieleń) kwaskowatość i słoność.
W 2009 roku ser łomnicki z kozieradką zdobył I miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Ser w 2010 r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.